Egészséges ötletek

 

   Lassan beköszönt a tavasz és a jó idő. Ezzel lehetősségünk nyílik a szabadban is futni,biciklizni,túrázni. Ha időnk engedi érdemes heti egy órát a kinti levegőn mozgással eltölteni,hogy megedződjön a szervezetünk és ezáltal egyre nagyobb teljesítményre legyünk képesek.

Fontos a megfelelő szénhidrát bevitel mert, ezekből nyerünk erőt az edzésekhez. A testünk egy nagyon precízen” összerakott szerkezet”változatos tápértéktartalomra és megfelelő bevitelre van szüksége, így tud rendesen fejlődni és  elkerülhetünk mindenféle hiánybetegséget.

Íme néhány energiát adó finom recept. :)


                                                                          https://www.velvetskin.hu/images/mozgas.jpg

Almás virsli saláta recept:

Hozzávalók:                                                                                                              


2 db alma
2 pár virsli

fej lilahagyma vagy 1 csomó újhagyma

 2 nagy ecetes uborka                                                                                                                
 ecet
 só
 bors
 szacharin

A hagymát és az uborkát karikára vagdaljuk, a meghámozott almát kockára, s ugyancsak karikára a virslit. Az ecetet a sót, az olajat és a borsot összekeverjük, majd kevés szacharint adunk hozzá. Az így elkészített salátalevet a korábban felvagdalt alapanyagokra öntjük.

 

Sült kaliforniai paprika:                                                                                                   https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTSuRj9SM0_nR9IU--S_8sBEh2eKtDC4k_DfI6F2LcazAc6JSGlsg
Hozzávalók:


 kaliforniai paprika
 olívaolaj
 2 gerezd fokhagyma
 só, bors
 kakukkfű

Grillezzük meg a paprikát, majd szedjük ki a magját, és vékony csíkokban szeleteljük fel. Tegyük egy serpenyőbe, adjuk hozzá az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, sót, borsot és a kakukkfüvet. Forrósítsuk össze, majd tálaljuk.

 

A szívünk és egészségünk védelme érdekében evés után másfél,két óra elteltével ütemezzük be az edzést. Az orvosok és edzők szerint ez az időintervallum a legoptimálisabb,mert a szervezetünknek ennyi idő szükséges a táplálék megfelelő megemésztéséhez.

Mindenkinek jó étvágyat és kellemes edzést,kikapcsolódást kívánok! :)

 

 

 

        „Itt a farsang áll a bál…”

Elérkezett az egészséges életmód megőrzésének az ideje. Fontos,hogy ne csússzon ki a lábunk alól a talaj.

Ilyenkor erősödik vagy gyengül meg az akaraterőnk, kitartásunk és beleesünk abba a hibába, hogy feladjuk az álmainkat.

Éppen ezért, a kedves fogyókúrázó és egészséges életmódot élő, olvasóimat szeretném biztatni, motiválni néhány ötletes recepttel.

Saláta mix:

 Vegyünk egy jégsalátát, paradicsomot, uborkát, paprikát, répát, hagymát stb. Ínyencek ruccola vagy madársalátával, esetleg retekcsírával tehetik ízletesebbé salátájukat. ;-)

Ezeket mossuk meg jó alaposan, majd vágjuk össze tetszőleges darabokra, vagy reszeljük le vastag sajtreszelőn. Öntsünk hozzá natúr joghurtot és már kész is van a salátaalapunk.

Süssünk ki csirkemell husit kevés olajban, és pirítsunk hozzá rozs vagy barnakenyeret, amit esetlegesen locsoljunk meg olívaolajjal, vagy kenjük meg vajjal vékonyan sütés előtt. Kevés fűszert és sót használjunk, hagyjuk a természetes ízeket érvényesülni.

Almás répás:

Ez egy igazán könnyen elkészíthető és kiváló tízórai illetve uzsonna ötlet.

Fogjunk 3 db almát és 2db sárgarépát. Pucoljuk majd mossuk meg őket.

Vegyük elő a sajtreszelőt és reszeljük bele egy kis pohár vagy tányérkába.

Vegyünk egy kávéskanálnyi természetes édesítőszert, ezt legkönnyebben méz formájában találhatjuk meg a konyhákban.

Miután összekavartuk a répát, az almát és a mézet 10-15 percig állni hagyjuk,hogy összeérjenek az ízek,így még finomabb lesz.

Végezetül a mozgásról se feledkezzünk meg, ami egy jó fogyókúra illetve élet módváltoztatás alapja.

 

        Kiló Stop!                          Képtalálat a következőre: „karácsonyi fogyi”

Nyakunkon vannak az ünnepek, megkezdődtek a bevásárlások mindenki „elvan havazva”. Nehéz ilyenkor még a kilókra is koncentrálni. Az alakunk megőrzése érdekében szeretnék veletek megosztani néhány hasznos infót, ami úgy gondolom, hogy bárkinek a hasznára válhat.

 

Gondolom, a reggelizz úgy, mint egy király ebédelj úgy, mint egy polgár vacsorázz úgy, mint egy koldus című közmondást mindenki hallotta. Mégis néha megcserélődik, és a feje tetejére áll ez a szólás.

 

A reggeliről megfeledtezünk aztán, amikor a vércukorszintünk leesett tesi órán hirtelen eszünkbe jut a reggeli, ebédre a rohanások közepette bekapunk valamit majd el is értünk a kiadós vacsorához és este csak azt vesszük észre, hogy a tv előtt kötöttünk ki egy teli tál tömény szénhidráttal.

 

Ha ez egyszer történne meg, nem is lenne baj, mert tényleg néha belefér, de ha lehetőségünk adódik, rá próbáljunk meg odafigyelni táplálkozásunkra, a saját egészséged érdekében is!

 

Azoknak, akik kedvelik az édes ízeket:

 

reggeli: jó reggelt keksz/müzli narancs lével,tej/banán

 

tízórai: tojásos barna kenyér/ activia vagy egyéb joghurt/ répa/diófélék

 

ebéd : úgy gondolom, hogy itt sokféle lehetőség közül tudunk választani, a tészták helyett ajánlom a salátákat vagy egyéb zöldségköretet.

Ha megkívánod, nyugodtan el lehet fogyasztani egy túrórudit.

vacsora: halas saláta, abonett kenyérrel/csirkemell saláta

 

 

Azoknak, akik inkább a sós ízeket kedvelik:

 

reggeli: sonkás tojásos szendvics/pirítós/tej/tea

 

tízórai: kefír/alma/barna kenyér

 

ebéd: a tésztafélék kivételével szabad a választás

 

vacsora: abonett kenyérrel,bármilyen saláta féle

 

Esti filmnézéshez ajánlom a bio kölesgolyót  esetleg narancsot, almát vagy répátJ

Ha rendszeresen sportolsz, akkor egyértelműen több táplálékra van szükséged, így a mennyiséget saját magadnak kontroláld.

A mérték az érték!

 

Így kívánok mindenkinek Békés Boldog Karácsonyt és  sikeres Újévet!

Heti Étrend   12.14 - 12.18.

         
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
Köménymagleves
Zöldbab főzelék
Sertés pörkölt
Karalábéleves
Sajtos halfilé
Kukoricás rizs
Zöldborsóleves
Székelykáposzta
Gyümölcs
Zellerkrémleves
Brassói aprópecsenye
Petrezselymes burgonya
Céklasaláta
Szárnyas raguleves
Mákos guba

 

     

 

 

 

Mit eszünk a héten?

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
Reszelt tésztaleves
Paradicsomos káposzta főzelék
Vagdalt
Gombakrémleves
Fűszeres csirkemell
Burgonya püré
Gyümölcs kompót
Tojásleves
Hentes tokány
Párolt rizs
Gyümölcs
Daragaluska leves
Zúza pörkölt
Házi tarhonya
csemege uborka
Sárgaborsóleves
Rakott burgonya
Csalamádé

 

 

EGÉSZSÉGEDRE – TÉLI TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK MINDENKINEK

A téli táplálkozás sok mindenben szükségszerűen különbözik a más évszakokban megszokottól. Adódik ez egyrészt a kínálat megváltozásából is, hiszen az élelmiszerek - leginkább a gyümölcsök, zöldségek - választéka, és nem utolsósorban ára alapvetően különbözik az év más szakaszaiban találhatótól.

Téli étrendünket is a rendszeresség alapozza meg! Az emberek nagy része hajlamos kihagyni a reggelit, azért ez az étkezés ne maradjon ki. Ébredés után most valóban ideje van egy meleg teának, egy kakaónak, egy finom turmixnak, ami készülhet mirelit gyümölcsből vagy befőttből is. Ihatunk akár tejet, vagy ízesített tejitalokat is, de ügyeljünk arra, hogy ezek ne legyenek túl zsírosak és túlcukrozottak.

A folyadék mellé tegyünk valamilyen barna pékárut, magos kiflit, zsemlét vagy kenyeret. Erre kerülhet valamilyen alacsonyabb zsírtartalmú margarin, majd egy kis felvágott, sajt is. Egészítsük ki a szendvics vitamintartalmát egy kevés savanyúsággal, savanyú káposztával, esetleg egy kevés zöldséggel,

Tízóraizzunk is, erre mindenképpen alkalmasak a télen is kapható, vagy tárolható gyümölcsök, az alma, a körte, a narancs, a grapefruit, a mandarin, a banán. Ezekből egy-két darab elegendő energiát biztosít ahhoz, hogy az ebédig ne legyünk éhesek, nem is beszélve a vitamintartalmukról. Ehetünk egy gyümölcsjoghurtot is, itt leginkább a cukorra kell figyelni, mivel nagy részüket ezzel édesítik.

Az ebéd ideje és összetétele sokunknál kötött, mivel a munkahelyén étkezik, és nem nagyon tud miből választani. Ha magunk főzhetünk vagy vihetünk a munkahelyünkre ebédet, akkor készítsünk gyümölcsleveseket friss gyümölcsökből, vagy éppen befőttekből, zöldséges köreteket mirelitbol, illetve finom, könnyű húsokat, mint például grillezett vagy teflonban sütött csirkemellet, halat, sovány sertéshúst.

Természetesen hetente egyszer-kétszer a sütemény is beleférhet az ebédbe, de ha lehet, tegyük el ezeket uzsonnára. Az étkezések mellé italként kerülhet ásványvíz, de akár gyümölcslé is. Utóbbinál szintén figyeljünk a cukortartalomra, illetve arra, hogy a "szűrt" gyümölcslevek leginkább csak cukros oldatok, értékes összetevőket nem igazán tartalmaznak.

Uzsonnára jöhet az ebédről eltett sütemény, egy túrórudi, de gyümölcs, pár szem keksz vagy kétszersült éppúgy lehet a kisétkezés alapja. Ügyesebb kezűek összeüthetnek egy kis gyümölcssalátát is idénygyümölcsökből, vagy akár konzervekből is. Készíthetünk akár egy ízesített túrókrémet, körözöttet, vagy valamilyen pástétomot, amit aztán kenyérre kenve fogyaszthatunk.

A vacsora kis hazánkban mindig is neuralgikus pont volt. Sajnos hajlamosak vagyunk túl későn, és akkor túl sokat enni erre az étkezésre. Sokan nem tartják meg azt az egyébként nagyon jó régi bölcsességet, miszerint "Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus!" Pedig valóban helyes ez a mondás, tehát vacsorára keveset, és azt is viszonylag korán kellene ennünk. Sokkal inkább ajánlottak ilyenkor a könnyebb, kevésbé zsíros, kevésbé fűszeres ételek. Ilyenkor nagyon jól jöhet egy tartalmasabb, sok zöldséggel készített, esetleg sűrített leves is, amely mellé nem szükséges már második fogást is az asztalra tenni. Nagyszerű téli vacsora lehet egy szelet zöldséges rétes, pár darab héjában sült burgonya vagy sütőtök is. 

 

 

Értékeld az ételek minőségét!

Elérhetőség

Kossuth Times Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola

3525, Miskolc, Dayka Gábor u. 4
kossuthtimes@gmail.com