jégkorcsolya mint tánc, sport és hobbi

Maga a korcsolya:

A  korcsolyát először  a Skandinávok használták.

Kezdetben úgy nézett ki ,hogy az acél része a talpfára volt erősítve és szíjjakkal biztosították ki.

A mai alakjukat és anyagukat Hollandiából illetve Amerikából nyerték amely teljesen acélból készült azonkívül  sokkal biztonságosabb a régiekhez képest ráadásul sok módon erősíthetőek a lábhoz.

A könnyű és gyors tovahaladásra olyan korcsolyák alkalmasak, melyeknek hosszú talpuk van és csak nem egészen ráfekszenek a jégre. A frízek korcsolyáinak hossza 30-40 cm és tangense (a jeget érő lapja) 10-20 cm. Az ilyen korcsolyák éle 2-3 mm. Keskeny és a belső éle 1/3 mm-rel magasabb mint a külső, hogy a jégbe jobban belekapaszkodjon.

Tudtad?

Korcsolyának nevezték azt a létraszerű állványt is, amellyel régen a boroshordókat a szekérről óvatosan leeresztették.

A jégkorcsolya immár jelentősen elterjedt világszerte.

A 19. század végére különböző sportágak alakultak ki belőle kezdve a sport jégkorcsolyázástól egészen a műkorcsolyázásig és a freestlye jégkorcsolyázásig.

Idővel az emberek egyre jobban kezdték megkedvelni ezt a fajta téli sportot hobbiként , illetve a hokizásban is nagyszerepet játszik. Ennek következtében rengeteg korcsolyapályát létesítettek és létesítenek világszerte. Ugyanis csak Magyarországon 52db különböző jégkorcsolyapálya található!


Koripályákból sose elég !

Új jégkorcsolya pálya épült a Miskolci Avalon parkban mely 50 fő befogadására alkalmas. Szépen ki világított,zenével ellátott. Forró teával és meleg étellel ellátott hely,így nincs gond ha nem tudunk meleg ételt,italt csomagolni magunknak. A napidíj 500Ft /Fő.  Ezek az árak szinte a legkedvezőbbek a korizásra vágyóknak.


Most Térjünk át kicsit a jégkorcsolya pályákra.

Egy hivatalos felmérés szerint az 5 Legszebbnek besorolt Jégkorcsolya pályák az alábbi helyeken találhatók:


  1. A bécsi jégálom: (Bécs)

A név igen találó hiszen valóban egy megvalósított álom  a pálya,Tudniillik páratlanul gyönyörű, ugyanis a bécsi városháza varázslatos pompával bír mikor közel 10 különböző színnel és ezzel párhuzamosan árnyalatokban változó színekben csodálható meg korizás közben. Körül belül 8000 m2-en terül el hihetetlenül nagy befogadó képességgel,de még mindig nem elég! Az egész pálya területe el van látva fejlett hang technikával és reggel 9 órától este 10 óráig  bekapcsolva tart amíg folyik a nyitva tartás,ám a hangtechnika,a zene manapság minden kori pályán megtalálható.


  1. Párizs,Trocadéró tér:



Ennek a pályának egyetlen egy sajátossága ,hogy  korizás közben elénk tárul az Eiffel-torony mely este a legszebb,kivilágítva. Szerelmesek Pályájának is szokták nevezni,úgy tartják hogy- „egyszer minden szerelmes párnak el kell látogatni ide”- csak azt nem tették hozzá,hogy csak a jégkorcsolya pályára értették,mások szerint télen az Eiffel-torony a jégkorcsolya pálya látogatásával és kipróbálásával a kettő együtt jó.



  1. London,Somerset house:



Ez a hely maga London szíve. Aki ellátogat oda hozzá nő London Szívéhez. Itt található a Káprázatos Tiffanyi karácsony fa,mely jelképpel bír Londonban,sőt egész Angliában. A Karácsonyias hangulatot  a környék és a Tiffanyi fa alkotja számunkra.













  1. New York, Wollman-pálya:



New york sokak szemében,beton,aszfalt,ház és minden ami nem természetes. Ámde köztudott tény hogy New Yorkban van a világ egyik legszebb s leghíresebb parkjainak 

egyike. Ez egyben New York leghíresebb Parkja ahol megtalálhatjuk a Wollman-pályát. Korcsolyázás közben az ember elgondolkodik azon, hogy hol is lehet valójában,ugyanis elbűvölő Panoráma helyezkedik el bármerre is nézünk. Egyfajta kettős hatást kelt a látvány,mert egyszerre látjuk a fákat,azaz a természetet és egyszerre a nagy new york-i 

felhőkarcolók tetejét. A park közvetlen közelében található egy állatkert.. Persze Nincs semmi félni való. Természetesen nagy gondossággal vannak az állatok elzárva korcsolyázó illetve az arra sétáló emberektől.


  1. Ottawa, Rideau-csatorna:


A világ egyik legnagyobb korcsolyapályája Kanadában található. Egyszerűen lenyűgöző, 7,8 kilométer hosszan tudjuk élvezni a korizás élményét. Csak képzeljünk el egy ilyen korcsolya pályát. Létezik!  





Korcsolya választási tippek:


Minden esetben nagyon fontos kritérium, hogy a korcsolya jól fogja a bokát oldalirányban. Persze nem kell úgy elszorítanod a lábad,hogy ne érezd, de ne is törjön meg - különösen fontos ez kezdők esetében. Legalább ennyire fontos, hogy előrefelé viszont engedjen, mert minél nagyobb mértékben előre tudod dönteni a lábszáradat a lábfejedhez képest, annál stabilabb test pocíziót tudsz felvenni.

Herrer Caesar - egykori rövidpályás gyorskorcsolyázó és gyorskorcsolya szakedző tanácsa a jégkorcsolya vásárláshoz:


A sportáruházak akciós újságjaiban jellemzően a műanyag, csatos rögzítésű jégkorcsolyákat ajánlják a legalacsonyabb árakon. Ezek általában oldalirányban jól fogják a lábat és a szezononkénti néhány alkalmas jogkorcsolyázáshoz megfelelőek, de a rendszeres, heti-, vagy napi rendszerességű használat mellett már lehetnek vele gondok.

Az olcsó műanyag korcsolyák szivacsos belső részei nem veszik fel a láb formáját és pl egy 40-es méretszámú koriba valójában 39-41-es lábméret is belefér. Ez elsőre előnynek tűnhet még növésben lévő gyerkőc esetében, ám valójában nagyban rontja a komfortérzetet és a stabil lábtartást.

 

A csatos rögzítés kevésbé precíz lábra illesztést enged, mint a fűzős megoldás. Fűzős változatnál ugyan utána kell húzni egy kicsit, de jobban rááll a lábadra. Mindezek mellett a penge acélszerkezete olcsóbb korcsolyák esetében kevésbé strapabíró, gyorsabban kopik, deformálódik és a fröccsöntött műanyag pengetoknál gyakoriak a gyártási hibák. Mindezek mellett újra megjegyezzük, hogy a szezononkénti néhány alkalmas használatra megfelelőek ezek a típusok is.

Abban az esetben azonban, ha sűrűbben jársz csúszkálni, érdemes többet áldozni és egy gyöngyvászon-bőr kombinációjú hokikorcsolyát használni. Nyílván árak tekintetében határ a csillagos ég, de léteznek egészséges kompromisszumok. A magasabb árkategóriás jégkorcsolyák belső része egyféle gyurmás megoldással készül, ami tökéletesen felveszi a lábfej alakját és hosszú időkig "nem is felejti el". Az oldaltartás stabil, az előremozgást hatékonyabban engedi és pengéje is masszív, így hosszú évekig kitart. Nem kell azonban minden áron a legdrágább modelleket választanod, tízezer forinttól már elég jókat lehet találni! Mérd fel, hogy várhatóan mennyire gyakran fogsz jégre járni és ennek megfelelően dönts.

Ja, persze a szín és a dizájn sem utolsó szempont ;)


Híres Magyar Korcsolyázók listája:

Férfiak:


Király Ede , Czakó György, Ébert Jenő , Vajda László , Vidrai Szabolcs ,  Zákány Bertalan ,Pajor Kornél


Nők:


Jurek Eszter , Zöllner Helga , Almássy Zsuzsa, Czakó Krisztina ,

Sebestyén Júlia , Dorofjev Tamara , Pavuk Viktória , Póth Diana

Hunyadi Emese



Végezetül:


Mint rengeteg sportnak,alakultak ki nehezebb,komplikáltabb stílusai.

A korcsolyázással is így történt.

Az úgynevezett „Freestlye ice-skating (freestlye,jégkorcsolya)

Is egy nehezebb ágazata a jégkorcsolyázások között,ugyanis itt alkalmaznak olyan trükköket is amikhez igen sok türelem kell ha el akarjuk sajátítani őket,és sok-sok gyakorlás is.


Ha még nem láttunk ilyet akkor kerssünk rá az interneten egy videóra és máris tudni fogjuk miről van szó.

Igazából elég látványosan,mondhatni táncolnak. Annyi a különbség, hogy itt jégkorcsolyával.


Ehhez ízelítőül itt egy rövid 2 perces videó




Jó Szórakozást!

 

 

Aerobic a Kossuthban

A mai világban egyre népszerűbbé válik a sport. A mozgás, a diéták, a fogyókúrák és tornák fajtáinak ezrei lepik el az internetet. Az aerobic egy nagyon jó módja a mozgásnak. Szinte észre sem veszed hogy mozogsz, hiszen ez szórakozás és kikapcsolódás is egyben. Na de miért fizetnél súlyos összegeket egy-egy ilyen óráért mikor még az oktatót sem ismered? A megoldás itt van az orrod előtt.
 
Aerobic órák
 
Időpont: Hétfőn 18.00 és Csütörtökön 17.30-tól
 
Helyszín: A Kossuth Lajos Gimnázium tornaterme
 
És aki az órákat tartja: Kubi tanárnő :)
 
 

Sport

Aluinvent DVTK-Mapei DIKE Napoli női kosárlabda Európa Kupa mérkőzés

2015. 12.16. szerda 18:00

 

A veretlenség megőrzése a tét

 
Szerda délután hat órától utolsó Európa Kupa csoportmérkőzését játssza a veretlen Aluinvent DVTK. A DIKE Napoli elleni találkozó tétje a csoportelsőség, illetve a minél jobb győzelmi mutató, amelynek a következő körben lesz jelentősége.

A mérkőzést a DigiSport 3 televíziós csatorna közvetíti, ezért az eredeti időpontnál korábban, 18 órakor dobják fel a játékvezetők a labdát.

A találkozóra a kosárlabda bérletek érvényesek, a belépőjegy egységesen 900 forintba kerül, míg a 14 év alattiak és a 65 év fölöttiek igazolványuk felmutatásával ingyen léphetnek be.

A Generali Aréna kapui 17:15-kor nyílnak.

Amennyiben győz a Diósgyőr, biztosan a három leggyengébb győzelmi mutatóval rendelkező csapat egyike lesz az ellenfél a legjobb 16 közé jutásért.

Az ellenfél: DIKE Napoli

A csapatot 2005-ben alapították, akkor még Gymnasium Napoli néven működött. 2007-ben több sikert is elértek U13-as és U14-es korosztályban, többek között regionális bajnokságban és a korosztályos Európai Bajnokok Kupájában is. 2011-ben a vezetőknek az volt a céljuk, hogy egy új és erős női kosárlabda csapatot hozzanak létre, amely sikerült is, így született meg a ma is ismert nevén működő DIKE Napoli női kosárlabda klub, mely a felnőttek között is indított csapatot. Mára már 800 utánpótlás korú játékossal büszkélkedhetnek, fiúkkal és lányokkal egyaránt, illetve több mint 1000 sportolójuk van a különböző iskolai programokban. A tavalyi bajnokságban a 6. helyen végeztek, idén pedig ugyancsak a 6. helyet foglalják el, amelyben minden bizonnyal jelentős szerepet játszik az a tény, hogy légiósaik közül - ellentétben az Európa Kupával - mindössze három léphet egyszerre pályára. Az erősorrendet figyelembe véve a negyedik kalapból sorsolt, de az idei Európa Kupa szereplésével kapcsolatban nagy terveket szövögető csapat öt mérkőzéséből négyet megnyert, egyedül a Diósgyőr tudott hét ponttal győzni Nápolyban.

Forrás: dvtk.hu

Még odaérhettek:)
HAJRÁ DIÓSGYŐR!!!

2015. 12. 16.